Telegraaf-schrijfwedstrijd

IEDER JAAR WEER KERST

Gideon zat op de achterbank van de auto. Naast hem zat zijn zus met haar lange jurk en handschoenen aan. Waarom trok je handschoenen aan als er niet eens mouwen aan je jurk zaten? Hij begreep niets van kerst. Hij moest van mama een overhemd aan met een jasje en een stropdas, samen met een nette broek en stomme schoenen. Mama had ook een lange jurk aan en hakken. Mama droeg nooit hakken. Iedere keer gaf ze een gilletje, omdat ze bijna viel. Doe dan normale schoenen aan, had Gideon gezegd. Maar dat kon niet volgens mama, omdat het kerst was. Op school hadden ze niets gezegd over schoenen met hoge hakken of andere rare kleren en stropdassen. Daar hadden ze verteld over Jozef en Maria die met een ezel heel ver hadden gelopen, tot ze bij een stal kwamen en het kindje Jezus geboren werd.

Ieder jaar moest Gideon stomme kleren aan die niet vies mochten worden. Hij wist zeker dat Jozef en Maria niet zulke rare kleren aan hadden gehad. Die hadden ze toen nog niet. En als ze die wel hadden gehad, dan had Jezus ze vast niet aan hoeven doen! Waarom Gideon dan wel? Jezus hoefde dat ook niet. Gelukkig maar voor hem, want de juf vertelde dat Jezus 2015 jaar geleden geboren was. Dan had hij al zo vaak stomme kleren aan moeten doen! Of zouden ze in de hemel geen kerst vieren? Natuurlijk wel. Jezus vierde vast zijn eigen verjaardag.

Later, als Gideon groot zou zijn, zouden zijn kinderen geen stomme kleren aan hoeven. En zeker geen stropdas die iedere keer bijna in je vieze soep hangt. Later, dan zou hij de hele dag in zijn pyjama rondlopen met kerst en patat met mayonaise eten. Dat is veel beter dan vieze soep. En daarna kalkoen. Bah! Gideon had liever kippenpootjes of een frikadel. Het ijs was wel lekker. Maar daar mocht hij niet zo veel van eten.

Hij moest weer aan Jezus denken. Die had vast geen vieze soep. Die moest slapen in de kribbe. En toen hij groter was? Ze vertelden op school nooit over wat Jezus vroeger at met kerst. Zou hij nu ook ieder jaar vieze soep eten? Dan moest hij dat al meer dan tweeduizend jaar eten! Dat zou wel een beetje zielig zijn.

Papa parkeerde de auto. Ze waren bij oma. Oma was lief. Gideon stapte uit en rende naar de deur om aan te bellen.
'Wat zie je er mooi uit!' zei ze tegen Gideon toen ze open deed.
'Niet!' zei Gideon. Het zijn stomme kleren.'
'Nou, dan moet je de volgende keer maar weer andere kleren aan doen als je komt.' Oma lachte.
Zie je wel dat oma lief was! Hij gaf haar een kus en ging naar binnen. Hij moest dan misschien stomme kleren aan en vieze dingen eten, maar het was wel altijd gezellig bij oma. Dat was dan weer pech voor Jezus. Die zat boven in de hemel en Gideon was lekker hier.


Terug!