week 17 - vrijdag
SESAMSTRAAT

Een tijdje terug kreeg ik een mailtje van Paul van Loon. Ik ben namelijk hyves-vriend van Paul. Hoewel het contact na een brief van mijn zijde en een antwoord van zijn kant niet meer zo intensief is geweest als toen, vond ik het toch erg fijn dat hij me op de hoogte bracht over zorgwekkende ontwikkelingen.
Zelf kijk ik al een poosje geen Sesamstraat meer. Dat heb ik lang gedaan (heel lang zelfs, door mijn zeven jaar jongere broertje dat nog wel wilde kijken toen ik het na tien jaar iedere avond Pino, Tommie en Ieniemienie wel gezien had) maar inmiddels heb ik toch de leeftijd gekregen dat ik verder zap als ik het tegen kom. Het probleem is niet zozeer dat ik wegzap als ik Sesamstraat op televisie zie, maar dat te veel mensen de tv niet meer aan doen voor de beroemdste straat van Nederland. Het programma is zo vaak verplaatst in de eind-van-de-middag-vroege-avond-programmering dat bij iedere verplaatsing er minder mensen meeverplaatsten.
Bij sommige programma's is dat heel jammer voor de makers, maar voor Sesamstraat ligt dat anders. Er is zelfs ergens een online petitie om het kinderprogramma weer om half zeven uit te zenden. Helaas heeft minister Plasterk besloten hier niet aan mee te werken. De vraag die bij mij opkomt is: Waarom houden we zelfs een handtekeningenactie voor dit programma?
Toen ik klein was heeft mijn moeder me al een keer uitgelegd waarom Sesamstraat zo'n goed programma is. Kinderen leren er ongelooflijk veel van. Iedereen kan zich herinneren hoe de pratende knuffeldieren in vrolijke liedjes elkaar het alfabet leerden of samen tot honderd telden. Er worden thema's in besproken die voor kinderen erg belangrijk zijn, maar voor ouders moeilijk bespreekbaar. Want geef toe: Welke ouder gaat met zijn 5-jarige bespreken dat je elkaar niet mag pesten? Zeker als er geen aanleiding is voor een dergelijk gesprek, zullen dat er niet veel zijn. Maar laat Tommie Ieniemienie pesten en Pino daarna bemiddelen om vervolgens met zijn drieen te gaan spelen omdat dat leuker is dan ruzie maken, dan heb je een leuk filmpje voor kinderen en een wijze les in hun achterhoofd geprent.
Maar behalve moreel verantwoord en zeer politiek correct, is het ook gewoon een gezellig en huiselijk programma. Samen met kinderen op de bank, of de Sesamstraat-figuren in bed die worden voorgelezen voor het slapen gaan, is een leuke afsluiter van je avond als kind.
Daarom moet Sesamstraat serieus worden genomen door de minister. Sesamstraat hoort vandaag de dag tot de Nederlandse cultuur. Daar moeten we met respect mee omgaan. We laten Sinterklaas toch ook niet in de zomer komen, omdat er de feestdagen in december elkaar anders te snel opvolgen?Terug!