week 14 - woensdag
EMANCIPATIE

Zondagavond zat mijn moeder een natuurfilm te kijken en uit verveling keek ik een stukje mee. Paradijsvogels uit een gebied in de buurt van de evenaar probeerden indruk te maken op de, overigens veel minder gekleurde, vrouwtjes. Met de meest ridicule veren, dansjes en geluiden probeerde een zwarte vogel met felblauwe veren in de vorm van gezichtje indruk te maken op het vrouwtje dat op zijn roep was afgekomen. Het vrouwtje moest na zijn voorstelling even nadenken, maar besloot toen dat hij het niet waard was en vloog weer weg. Ik gaf haar groot gelijk, want het was een genante voorstelling van een kerel waar je niet mee gezien moet willen worden.
Ook op televisie, in films en het dagelijks leven zie je koppels waarbij de vrouw duidelijk dominanter is dan de man. Je hebt mannen die dit ontkennen, maar ook die ruiterlijk toegeven dat hij niet degene is die "de broek aan heeft" binnen de relatie. Een groot deel daarvan heeft daar helemaal geen problemen mee en zorgt graag voor "zijn meisje".
Dat is nogal een groot verschil met enkele decennia geleden toen vrouwen ondergeschikt waren aan de man en haar belangrijkste taak was om het eten op tafel te hebben staan als haar kerel thuis kwam. Daarnaast moest ze de rest van de dag voor de kinderen zorgen en het huis op orde houden. Tijd voor jezelf was er als vrouw absoluut niet bij. Het was niet goed om jezelf voorop te stellen.
Wat een verschil met deze tijd waarin er bij vrouwen op gehamerd wordt dat ze zelfstandig moeten zijn en gelijkwaardig zijn aan mannen. Zij het niet beter, aangezien ze emotioneel veel meer ontwikkeld zijn dan het andere geslacht. Dan mannen fysiek sterker zijn is onbelangrijk ik een samenleving die geweld verafschuwt. Behalve in bed, waar alles moet kunnen.
Want samen met de veranderde ideeen dat vrouwen niet alleen zelf na kunnen denken, maar dat ook moeten, is de seksuele moraal veel vrijer geworden. Niet alleen op carrieregebied, maar ook tussen de lakens, moet alles mogelijk zijn voor de vrouw.
Nu het mogelijk is, is gebleken dat vrouwen nog grotere beesten in bed zijn dan mannen. Mannen voelen zich overweldigd, krijgen faalangst in bed en gaan massaal aan de viagra om hun vrouw bij te kunnen houden.
Het kan natuurlijk niet anders, dan dit invloed heeft op de relatie tussen man en vrouw. Nu mannen weten waar vrouwen toe in staat zijn, doen ze alles voor je. Uren gaan ze mee winkelen in de hoop het pashokje te mogen gebruiken voor zaken waar deze niet voor bedoeld zijn. En anders blijven ze bij het sjokken langs de etalages en het wachten tijdens het struinen van vrouwlief door de rekken denken aan de pluche handboeien in een van de vele plastic tasjes die vrijwillig door manlief worden gedragen.
Want mannen blijven mannen en doen alles voor seks. Daarom denk ik dat het spreekwoord aangepast moet worden aan de huidige maatschappij. Niet "wie de broek aan heeft" is de baas, maar "wie de kortste rok aan heeft".Terug!