week 12 - vrijdag
LENTE

Deze week is het heerlijk weer. Niet altijd en vanochtend voelde het meer als een winterochtend dan als het begin van een zonnige lentedag, maar desalniettemin is de lucht sinds tijden weer stralend blauw en begint de buitenlucht steeds aangenamere temperaturen aan te nemen.
Zittend op de fiets, met mijn zonnebril optimistisch in mijn tas, vroeg ik me af wat voor een Nederlander nou typisch lente is. In de krant las ik al dat het goede weer voordelig is voor de strandtenten, omdat bij zonnestralen de Nederlandse bevolking in grote getale naar de kust toe trekt. Maar dat is niet typisch voor de eerste lente-zonnestralen, maar voor Nederlanders in het algemeen. Als landje onder het zeeniveau "leven wij met water" en trekken we bij iedere mogelijkheid naar het strand. Dat zie je niet alleen in de lente, maar ook als er meer zomerse temperaturen worden voorspeld, kan je er vergif op innemen dat er een file richting Scheveningen staat.
Wat is dan wel typisch voor de eerste zonnestralen? Het kopen van de nieuwe zomermode of een nieuwe zomerjas? Het dragen van fleurige kleren of de fiets pakken in plaats van de auto? De nieuwe zomermode wordt toch wel verkocht, omdat iedereen het "binnenkort" hoopt te kunnen dragen en het anders mee neemt op vakantie naar een zonnig land. Een zomerjas heb je in een land als het onze sowieso nodig, want in alleen een shirtje red je het niet in ons natte kikkerlandje. Het dragen van fleurige kleren is ook niet meer alleen voor de zonnige dagen. De hele winter heb ik me er al over lopen verbazen dat vrouwen niet alleen in van die warme trui-jurken liepen met een dikke maillot eronder, maar dat minstens zoveel vrouwen op dagen dat de temperatuur onder het vriespunt daalde in een panty gekleed gingen. En hoewel niet iedereen het toegeeft, is het grootste deel van de Nederlanders lui. Veel kinderen kunnen niet meer fatsoenlijk fietsen, omdat de straten te druk zijn om op te spelen en ze op de achterbank naar vriendjes, feestjes, muziekles, de sporttraining en zelfs naar school vervoerd worden. Echt niet dat Nederlanders de fiets pakken in plaats van de auto, omdat de lucht 's ochtends stralend blauw is.
Ik zou haast denken dat Nederlanders hun gedrag aan zonnige lentedagen alleen aanpassen door te zeggen "Lekker weer, he?" in plaats van "Wat een rotweer, vind je niet?", maar toen ik aan het einde van de morgen uit school even door het centrum van Utrecht liep, viel me nog iets anders op.
Het is zo dat sinds het rookverbod in de horeca ook in de winter de terrassen buiten staan. Stiekem lach ik in mezelf de mensen die daar dan zitten uit, want als je zo verslaafd bent aan roken dat je vrijwillig buiten gaat zitten om een sigaretje te kunnen roken, in plaats van lekker binnen, dan vind ik dat wel een beetje sneu. Maar vandaag zaten er meer mensen dan een paar rokers op de terrasjes. Blijkbaar rennen we niet alleen naar het strand bij een goede weervoorspelling, maar ook gewoon naar buiten. Na alle depressieve wintermaanden waarbij we bijna noodgedwongen binnen hebben moeten zitten om maar niet weg te vriezen dan wel te regenen, zijn we blijkbaar toe aan frisse lucht. Dus we zetten de tuindeuren open en drinken een kopje koffie of thee met verse zonnestralen.Terug!